Kontakt

+385 91 596 5487

Kako pripremiti klima uređaj za sezonu hlađenja?

priprema-klima-uredaja-za-sezonu

Sezona hlađenja klima uređajem samo što nije počela, a sezona grijanje je daleko iza nas. Ako govorimo o klima uređaju na vašoj vikendici ili kući za odmor, moguće je kako nije bio u funkciji još od prošle godine!

Donosimo pregled glavnih savjeta kako se pripremiti za novu sezonu hlađenja klima uređajima koja je pred nama. Provjerite je li vaš klima uređaj spreman za ljeto već danas, kako biste uštedili novac i vrijeme čekajući stručnu pomoć kasnije.

Sve s ove liste možete učiniti sami, a ako naiđete na ikakve probleme, svakako kontaktirajte vašeg servisera klime.

1. Provjerite, očistite ili zamijenite filtere

Funkcija filtera na klima uređaju je da sakuplja čestice iz zraka kako one ne bi cirkulirale prostorijom u kojoj boravite. Filteri se neizbježno moraju zaprljati i preporuča ih se čistiti svakih nekoliko mjeseci – razdoblje prije početka nove sezone neprestanog rada klima uređaja je najbolje za ovaj posao! Kada se klima uređaj svakodnevno koristi filtere na unutarnjoj jedinici je potrebno očistiti 1 do 2 puta na mjesec!

2. Provjerite odvod

Cijevi koje odvode kondenzat iz vašeg klima uređaja mogu se začepiti, osobito ako nisu bile dugo korištene – biljni otpad, kukci i sl. mogu začepiti odvod iz cijevi. Također, cijev može biti napukla kao posljedica nekog naprezanja ili oštećenja što može biti loše po vašu fasadu.

Završno, kraj kondenzacijske cijevi se možda pomaknuo ili vodi u odvod koji je začepljen. Kratko paljenje klima uređaja prije početka sezone može pokazati imate li ikakvih problema.

Ako uočite ikakve probleme s kondenzacijskom cijevi, svakako kontaktirajte vašeg servisera ili montažera!

3. Provjerite i očistite vanjsku jedinicu

Ovisno o tome gdje se nalazite i mjestu na kojem je postavljena vanjska jedinica klima uređaja, ona se može zaprljati ili čak prekriti neželjenim smećem ili biljkama. Jedan od najčešćih problema vanjskih klima jedinica u obalnom dijelu Hrvatske je bršljan kojemu odgovara zalijevanje kondenzatom i može brzo narasti do visine vanjske jedinice klima uređaja.

Prilikom čišćenja svakako obratite pozornost na to da budete nježni. Agresivno čišćenje može oštetiti osjetljive lamele izmjenjivača na vanjskoj jedinici koje je kasnije vrlo teško opet izravnati. Vaš serviser klima uređaja će ovo čišćenje odraditi za vas i s prikladnim alatom!

4. Nadogradite vaš sustav

Želite li nadograditi vaš sustav Wi-Fi modulom ili ga proširiti senzorima pokreta? Idealno vrijeme za ove aktivnosti je svakako prije početka sezone hlađenja, jer ćete kasnije teško naići na slobodnog montažera klima uređaja. Ovu aktivnost možete lako spojiti sa servisom klima uređaja!

5. Rashladite prostoriju

Kada ste provjerili i učinili sve što je potrebno, pokušajte rashladiti prostoriju. Ostavite klima uređaj da radi i obratite pozornost na ikakve neobične zvukove ili greške u radu. Ako naiđete na njih, što prije kontaktirajte vašeg servisera klima uređaja kako biste ljeto dočekali na ugodnoj temperaturi!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)